Проведената на 14 септември 2020 г. среща, посветена на казуса Национална

...
Проведената на 14 септември 2020 г. среща, посветена на казуса Национална
Коментари Харесай

Общественото обсъждане за Национална детска болница – пародия или трагедия?

Проведената на 14 септември 2020 г. среща, отдадена на проблема Национална детска болница , " сложи повече въпроси, в сравнение с даде отговори, а и беше изгубено време за лекари, родители, инженери и архитекти, тъй като стартира с проява по какъв начин би изглеждала в приключен тип изоставената от десетилетия развалина. " Така разяснява срещата педиатърът доктор Таня Андреева, която е част от Националната гражданска самодейността " За същинска детска болница ". Тя резонно задава въпроса за какво е било нужно часове наред да се приказва за това и в края на срещата министърът да съобщи, че постройката ще бъде разрушена. Но се оказва, че и там има измама . Защото здравният министър проф. Костадин Ангелов в края на срещата съобщи, че следва срутване на бетонния скелет в двора на Александровска болница и градеж на нова постройка в границите на това задание, тази социална поръчка и този контракт.

А това в действителност не дава отговор по никакъв начин на настояванията на гражданската самодейност, въпреки всъщност да е крачка напред по отношение на първичната концепция за дотъкмяване на изоставения градеж на Института по педиатрия.  " Сякаш още веднъж се върнахме във времето от декември 2018-а, когато тогавашният министър на опазването на здравето даде обещание, че ще има детска болница ", безапелационна е доктор Андреева.

Според проектант Бакалова този интервал на изчакване и безучастие е изцяло изгубено време. Въпреки извършените няколко срещи, диалозите и обещанията няма разбор на потребностите, няма конкурс за концепции и хрумвания, действително няма план . Според предлагането на " Главболгарстрой ", презентирано на срещата, скелето можело все отново да се реконструира, макар изказванията за разрушение. Това въртене в кръг потвърждава, че очевидно не е изработен нужният разбор от страна на Министерството на здравеопазването или не разписано ясно задание към архитектите. 



Един коментар по отношение на срещата от доцент доктор Боряна Аврамова – началник на хематологично поделение в Клиника по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ, най-добре синтезира протичащото се: " Дълбоко съм възмутена от пародията на публично разискване за Национална детска болница, в което участвах през вчерашния ден и от което, като цялостна наивница, чаках въпреки всичко някаква конструктивност и социална изгода. Не, нищо сходно.

Това беше мероприятие, извършено по характерен за актуалното ръководство фасон – режисирани и уговорени авансово изявления, възхваляващи безусловно непозволено взетите решения от Министерство на здравеопазването, заблуждаване на редовата аудитория от " елементарни " педиатри, архитекти и жители, недопускане на част от участниците с позиция, противоположна на тази на властта, до изявления или предварителното им жестоко спиране, правилник за дълготрайност на изявленията, който се спазваше единствено за инакомислещите, и авансово добре инсценирана за илюзия и комплициране на присъстващите, " полемика ". Типично комунистически способи за налагане на мнение и заплашване на хората!

Така и не стана ясно за какво комичната презентация на " Главболгарстрой " (ГБС) е направена върху скелета на остарелия градеж в случай, че той сякаш щял бъде съборен. Защо продължава " полемиката " дали да се отстрани остарелият градеж? Какви са тези нелепости с неспособност за преустановяване на извоювания от ГБС търг за социална поръчка и осъществяване на естествен конкурс за абстрактен план, след добре квалифицирано и съветвано от болнични технолози задание, заради огромните неустойки, които ще заплати страната? За една страна това са смешни суми, а и като позволяват такива обстановки, ще заплащат!

Всичко е ясно. Готви се огромна корупционна скица, на фона на която ремонтът на " Графа " и строителството на рискови автомагистрали ще ни се стори смешно. И задачата на вчерашната среща беше да се " легитимира " посредством " публично разискване " далаверата.

Но въпреки всичко не скърбя, че участвах и си споделих мнението. Важно е да демонстрираме гражданска съвест и професионална отговорност, с цел да се знае, че " не пасем трева ", пък даже и властта да не ни обръща внимание и да се отнася надменно ".

 
Най-накрая! Събарят остарялата постройка за детска болница
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР